2015. augusztus 10., hétfő

Sok év után ismét Bartók Kontrasztokra készülve... (Rádió Márványtrem, 2015. szept. 15.)

Levélrészlet egy felvétel kapcsán:
https://youtu.be/vmurs619fPA


hát ez elég ciki.
ki kellene már mondani, hogy igazán nagy művész lehetőleg nem játszik gyenge partnerekkel, és nem áldozza föl a közös munkát a jópofaság, meg a kényelmesség (magyarul a konfliktuskerülés) oltárán. Például mi menti azt, hogy Fenyves lemezen hagy egy ilyen - pl. a felvétel arányait tekintve is pocsék - anyagot. Menti, hogy amit ő játszik, az - ha hallatszik egyáltalán - tényleg nagyszerű, és pl. az első két hang, amíg be nem lép a zongora, a darab egészét tekintve is egészen rendben van? De a darab egészében már nem fontos annyira, hogy jó partnerekkel, és a szükséges közös munkát nem megspórolva adjuk elő? Így szolgálták az elmúlt 50 évben jórészt a legjobbak is az előadó művészet "elkreténülését".
Tulajdonképpen elhitették velünk, nem is tudom kik, - de érdemes lenne utánagondolni, meg hogy miért is -  hogy a konfliktus az valami szörnyűség, amit minden áron kerülni kell.
Azt hiszem, ezek a még nem tudom kik konfliktusnak hívják azt, amikor az ember valóban jelen van abban, és képviseli - adott esetben igen, nem hagyja veszni - azt amit fontosnak tart és éppen ezért csinál.  RL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése