2014. január 16., csütörtök

Olyan mint egy sakkfeladvány! Huszár lép, és a megfelelő vonással két lépésben - ha nem is mattot - ad...

Ám csak látszólag vonáskérdés. Érdemes végiggondolni!


- Február. 2. FUGA, Qaartsiluni Ensemble koncert -

Élesedik a próbahelyzet, minden idő kevés persze. Ma (jan. 16.) parázs vita alakult ki az Brahms Klarinétkvintett első tételének mellék(?)témája kapcsán, az átmenőhangok fontosságáról,
a képen a B betű utáni két ominózus ütemben
A kérdés, van-e ott két ütemen keresztül h-mollon kívül más harmónia, ha van, mennyire fontos a továbbiak szempontjából? 
Nézzük: 
a h-moll hangjain - H-D-Fis - kívül ebben a két ütemben összesen két másik hang jelenik meg, a Cis és az E. Ha ezeket kivesszük, tiszta h-moll szól végig, mindhárom köteles hangjával - a Cis és E-vel egy időben  persze nincs D. A Cis és E  pillanatában az első ütemben a klarinétban szerepel Fis, a másodikban nem játszik a klarinét, és máshol sincs Fis. Tehát először a szünet után a h-moll "üres" kvintjével (H-Fis) szól együtt egy Cis-E,  másodszor ahogy említettem, nincs Fisz, a Cis-E az "üres" H oktávval szól egy időben. 
Akkord-e ez? Fontos-e? Persze akkord, de látni kell, hogy ez az akkord két átmenő hangból keletkezik, a Cis H-ról D-re, az E D-ről Fisre tart. Az átmenő hangokból keletkező két akkordból az első tűnik erősebbnek, hiszen ott négy, másodszor csak 3 különböző hang szól együtt. 
Igen ám, de az első súlytalan - 6. 16-od -, a második pedig az ütemben fontos, súlyos helyén, a 4. nyolcadon szólal meg. Ráadásul a kevesebb több: Cis-E-H hihetőbb önálló akkordnak - h-mollban II szeptim -, mint mikor még a Fis is tartja a h-moll frontját. Tehát dominánsabb domináns, mint az átmenőhangokból, és a hangnem kitartásából származó disszonancia a súlytalan helyen.  
Hogy az első ütem második felére eső, a basszus dallami mozgásából kialakult I fokú szext jelentős változás-e a sima I fokhoz képest, arra talán csattanós válasz a 3. ütem, ahol ugyanennyi idő alatt nem kevesebb, mint 6! különböző harmónia él, persze csak ha életre keltjük... 
Azon vagyunk.
 ...és a vonásokról még nem is beszéltünk...
RL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése